Geuren en kleuren


 

Er wordt me vaak gevraagd waarom ik in Griekenland woon. Er wordt verondersteld dat ik een mooie Griekse kerel ben gevolgd of dat ik een echte zonaanbidster ben. Allebei fout. Er zijn hele andere redenen waarom ik verliefd ben op Griekenland.

De zintuigen

Ik denk dat het heel belangrijk is voor de mens dat de zintuigen genoeg impressies krijgen. Je beleving van het leven loopt immer via je zintuigen. De smaak, het gehoor, het gezicht, de reuk en de tast moeten geprikkeld worden om jezelf prettig te kunnen voelen. In het geval van smaak en gehoor is dat makkelijk. De meeste mensen kunnen genieten van een goede maaltijd of van hun favoriete muziek, maar er is meer. Ik ben daar in Griekenland achter gekomen en dat is 1 van de redenen waarom ik hier zo graag woon.

 

Kleuren

Griekenland is een pallet van kleurtjes. Het landschap, de gebouwen, de zee, de lucht, het straalt van kleur. Dit geeft je een vrolijk gevoel. Ook is de lichtinval hier anders. Zelfs op een winterse dag is het licht hier sterker dan in Nederland in de zomer. Ik weet dat licht voor mij erg belangrijk is.

Na de eerste zomer hier ben ik voor de winter terug geweest in Nederland. Het grijze en grauwe overviel me. Ik kon weer bij m'n oude werkgever aan de slag, waar ik een bureau aan het raam had dat over een pleain uitkeek. Halverwege de winter begon het te sneeuwen en het plein veranderde in een prachtige witte vlakte. Toen er even later een flauw zonnetje doorbrak, was m'n dag helemaal goed.

Geuren

Ik woon op een eiland en heb dus het geluk van heerlijke frisse lucht. Er is geen industrie op mijn eiland en de uitlaatgassen van de auto's worden door de zeebries snel weggeblazen.

Er groeien heel veel bloemen en kruiden op het eiland die een heerlijk aroma geven. In het voorjaar in de bergen hangt er een zoetige zweem en ook dat geeft je een lekker gevoel.

Ook de diverse etensluchtjes spelen mee. Er wordt veel gegrild en er zijn nog veel vrouwen die zelf thuis brood bakken.
Je kunt je voorstellen wat een skala aan heerlijke luchtjes je meekrijgt als je door een dorp loopt.

Geluiden

In Griekenland speelt het leven zich veel meer buiten af dan binnen. Ook hebben de Grieken een echt Mediterraan temperament en zijn ook veel luidruchtiger. Er is altijd levendigheid op de straten. Ook spreken mensen je veel makkelijker aan. Wildvreemden kunnen prima een babbeltje maken op straat.

Het is me ook opgevallen dat de Grieken veel meer zingen en fluiten in het openbaar. Dat geeft mij een blij gevoel.

Conclusie

Kortom gezegd: In Griekenland gebruik je al je zintuigen. Iets waar je niet bij stil staat, maar wat o zo belangrijk is voor een mens. Dit is een van de dingen die me hierhoud. Niet dat het paradijs is hier. Er zijn ook diverse tegenargumenten te geven. Maar toch wegen die niet op tegen al het mooie wat Griekenland te bieden heeft.

Andere artikelen:

Aanvraag sofinummer
Aardbeving
Kleuren en geuren
Mijn verhaal
Tevreden met minder